بازار روغن کماکان آشفته، نان دلال ها در روغن افتاد!
به گزارش وبلاگ اندورید، آن طور که بررسی های میدانی نشان می دهد، بازار روغن همچنان بدون دلیل با کمبود و احتکار دلالان روبرو است و وعده مسئولان صمت کماکان محقق نشده است.
به گزارش گروه رسانه های وبلاگ اندورید به نقل از باشگاه وبلاگ اندورید،چند روز قبل بود که خبر کمبود شدید روغن در بازار بین رسانه ها پیچید. خبری که از بین قفسه های خالی فروشگاه ها بیرون آمده بود و می توانست اخطار ای از جنس کمبود یکی از اقلام اساسی و ضروری مردم باشد.
از هر جای بازار که صدای کمبود بلند شود می توان دلال ها را آنجا پیدا کرد. اعلام خبر کمبود روغن دلیل کافی برای محتکران بود تا روغن ها را به چندین برابر قیمت به مصرف کنندگان بفروشند.
چند روز قبل حسنی دبیر کل اتحادیه بنکداران مواد غذایی از فروش روغن تا چند برابر قیمت در بازار خبر داد. این یعنی بازاری آشفته که نیاز به تنظیم دارد.
پس پای مسئولان ستاد تنظیم بازار به موضوع روغن باز شد و در نهایت دوشنبه هفته قبل دبیر ستاد تنظیم بازار وعده حل مشکل تا خاتمه هفته را ما داد.
وعده حل شدن کمبود روغن با فراوری بیشتر
عباس قبادی دبیر ستاد تنظیم بازار گفت: با تلاش های اجرا شده و پیگیری های وزیر صمت وقفه ای که در فراوری روغن به وجود آمده بود با افزایش فراوری و افزایش عرضه به بازار در حال حل شدن است.
این مقام مسئول گفت: در زمینه روغن خوراکی خانگی با اقداماتی که در حال انجام است تا خاتمه هفته مسئله ای را نخواهیم داشت و این کالا به وفور در همه فروشگاه ها خواهد بود.
قبادی با اشاره به اختلالی که در تامین مواد اولیه و انتقال روغن خام به کارخانه ها و واحدهای فراوریی وجود داشت، گفت: مشکل روغن خام هم حل شده است و فراوری در این بخش به سرعت در حال انجام است.
حالا حدود 5 روز از تاریخ اعلامی دبیر ستاد تنظیم بازار گذشته و بررسی های ما نشان می دهد که مشکل بازار روغن کماکان پابرجاست. انبارهای فروش عمده روغن هنوز خالی مانده و خبری از تنظیم بازار نیست. حضور ما در مراکز پخش عمده روغن و مغازه های سطح شهر نشان می دهد که این محصول اساسی یا به دست فروشنده نمی رسد یا کارخانجات آن ها را برای چند جعبه روغن، مجبور به خریدن سایر محصولات می کنند.
مشکل کارخانجات روغن تامین مواد اولیه بود؛ مواد اولیه ای که سالهاست از طریق واردات تامین می شود و ریشه در زیرساخت های ضعیف کشورمان در این حوزه دارد.
روغن خام سالهاست وارد کشور شده و بعد از فراوری و بسته بندی به فروش می رسد. فرمول آشفته شدن بازار روغن بسیار ساده بود، حدود 300 هزار تن روغن خام در گمرک گیر کرد و کاهش حجم فراوری بازار را به هم ریخت .
اشباع بازار روغن نباتی با واردات
ماجرا که بالا گرفت دولتی ها با واردات به داد بازار رسیدند و وزیر صمت از امکان ترخیص کالاها با ارز متقاصی خبر داد.
رزم حسینی گفت: کالا های وارداتی 2 گروه هستند؛ گروه اول ارز 4200 تومانی دریافت می کنند که این کالا ها در گمرک باقی می ماند تا ارز 4200 تومانی را از بانک مرکزی دریافت کنند و بعد از گمرک ترخیص می شوند و گروه دوم نیز متقاضیانی هستند که ارز نیمایی دریافت می کنند. براساس سیاست جدید، متقاضی که اعلام کند نیاز به ارز نیمایی ندارد اجازه ترخیص داده می شود و افرادی که نیاز به ارز دارند باید در سامانه نیمایی ارز خریداری کنند تا ترخیص کالا صورت گیرد. مصوبه به دست گمرک رسید و فرایند ترخیص آغاز شد.
چقدر روغن ترخیص شده است؟
روح الله لطیفی، سخنگوی گمرک جمهوری اسلامی ایران اظهار کرد: پس از سفر معاون اول رئیس جمهور به استان هرمزگان برای سرعت بخشی به کالاهای موجود در گمرک های جمهوری اسلامی، از 11 مهر که حدود 40 روز از آن می گذر حدود 311 هزار و 47 تن دانه روغنی به ارزش 164 میلیون و 581 هزار دلار و 121 هزار و 697 تن مواد اولیه روغن خوراکی به ارزش 104 میلیون 976 هزار دلار از گمرکات کشور ترخیص شده است. روزانه بیش از 4 هزار تن روغن از گمرکات کشور ترخیص می شود.
فرآیند ترخیص آغاز شده اما پیگیری های ما از واحدهای فراوریی نشان می دهد روغن خام هنوز به آن میزان که باید به دست واحدهای فراوری روغن نرسیده است.
بازار آشفته روغن بیش از هر زمانی به افزایش فراوری نیاز دارند و مواد اولیه فراوری این محصول بیش از گذشته درگیر کارشکنی و وقت کشی ها شده است.
موضوع بازار روغن را مجدداً از دبیر ستاد تنظیم بازار پیگیری کردیم و این بار با مشکل جدیدی شدیم.
دبیر ستاد تنظیم بازار مجدد گفت: فرآیند توزیع روغن خام و تامین مواد اولیه آغاز شده و حجم روغن حام باقی مانده در گمرکات کشور هم در حال ترخیص است.
او ادامه داد: بخشی از این مواد اولیه به شرکت های فراوریی رسیده و مابقی هم به زودی توزیع خواهد شد. فرآیند انتقال و حمل روغن خام از استان های جنوبی کشور و رسیدن به کارخانجات فراوریی فرایندی زمان بر است و به مرور بیش روغن مورد نیاز بازار فراوری و تامین خواهد شد.
به نظر می رسد معاون وزیر صمت در محاسبات خود برای اعلام تاریخ حل مشکل روغن در بازار به مشکل برخورده است. حدود یک هفته از تاریخ اعلامی دبیر ستاد تنظیم بازار گذشته و مسائل بازار روغن کماکان پابرجاست.
تعیین نیست بهانه ها و مسائل مختلف تا چه زمانی قرار است فرآیند ترخیص را زیر سوال برده و منجر به ادانه فرایند کمبود بدون دلیل در بازارها شود!
اخبار گروه سایر رسانه ها صرفا بازنشر اخبار سایت ها و خبرگزاری هاست و وبلاگ اندورید هیچ مسئولیتی در قبال آن ندارد.
بازگشت به صفحه رسانه ها
منبع: خبرگزاری تسنیم