مدیریت اطلاعات در بحران سلامت، خطر بحران را به حداقل می رساند
به گزارش وبلاگ اندورید، به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، زهرا اجاق این مطلب امروز دوشنبه 7 مهرماه در نشست رسانه در عصر کرونا از سلسله پیش نشست های همایش ملی پیامدهای فرهنگی و اجتماعی کرونا که به صورت آنلاین و به وسیله فضای اسکای روم پخش شد، درباره چارچوب بندی کووید 19 در رسانه ها، گفت: در موضوع بحران سلامت ناشی از شیوع کووید 19، با توجه به حجم بالای اطلاعاتی که به وسیله رسانه های سنتی و شبکه های اجتماعی منتشر می گردد، چگونگی نوع پرداخت به موضوع و چارچوب بندی اطلاعات و نحوۀ ارائه آن اهمیت دارد چراکه انتظار می رود اطلاعات به تغییر نگرش و نهایتا تغییر رفتار منتهی گردد.
او اضافه کرد: خبر بعد از رویداد واقع شده است و کوششی است تا رویداد در چارچوب قرار گیرد و پدیده را برای مخاطب معنی دار کند و اینکه چه مقدار از پیغام گفته می گردد، چطور گفته می گردد و چه چیزهایی گفته نمی گردد، مهم است.
رئیس پژوهشکده مطالعات فرهنگی و ارتباطات پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی همچنین بر اهمیت زبان و نقش کلمات در اطلاع رسانی تأکید کرد و نقش تعامل بین روزنامه نگاران و متخصصان و توجه به اخلاق عمومی را در خبررسانی بحران سلامت مؤثر دانست.
او همچنین به مواردی از انتشار شایعاتی مبنی بر شیوه های موثر در درمان کووید 19 ازجمله داروهای ضد مالاریا اشاره نمود و گفت: این اخبار جعلی به سرعت از فضای مجازی به فضای واقعی کشانده شد.
اجاق اضافه کرد: برای اثربخشی پیغام، نحوۀ تصویرسازی مهم است زیرا با چارچوب بندی مناسب، رسانه می تواند پیغام را به درستی ابلاغ کند ولی در رسانه های خارجی، ارتباطات بحران موثرتر عمل می نماید.
او اعلام کرد: چارچوب بندی درست در بحران سلامت موجب مشارکت بهتر می گردد، اگر مدیریت اطلاعات درست صورت گیرد و واژگان درست به کار رود، به طور مثال به جای مرگ از بیماری صحبت گردد، نتیجه بهتری حاصل خواهد شد.
کرونا، خوراک خبری روزانه رسانه های جمعی
در بخش بعدی این نشست، سمانه مهرپرور پژوهشگر حوزه رسانه درباره مصرف فرهنگی رسانه در عصر کرونا مطالبی را عنوان نمود و گفت: زمانی که ویروس کرونا در ووهان چین شیوع پیدا کرد و به عنوان یک خبر خارجی در رسانه های مختلف منتشر شد، شاید به دلیل مجاورت پایینش چندان برای سایر کشورها اهمیتی نداشت اما زمانی که این ویروس به یک پاندمی جهان گیر تبدیل شد، خوراک خبری روزانه رسانه های جمعی جهان نهاده شد.
او اضافه کرد: بخش وسیعی از خبرها درباره کووید-19 به مخاطبان ارائه می شد و به تدریج صاحبان رسانه ها پرونده ها و بخش های ویژه خبری را به اخبار لحظه ای سرعت شیوع و فراگیری این ویروس، میزان درگیری و مرگ ومیرش اختصاص دادند بنابراین کووید-19 عامل اصلی فعالیت رسانه ها شد. رسانه ملی نیز از ابتدای شیوع بیماری در کشور به پوشش خبری ویژه پرداخت البته در این بین بحث هم گرایی رسانه ها مطرح است.
مهرپرور توضیح داد: به دلیل اینکه در اسفندماه و تعطیلات نوروز از مردم خواسته شد که به قرنطینه خانگی پایبند شوند و در خانه بمانند، رسانه ملی با استفاده از بعضی قابلیت های رسانه های جدید مانند هشتگ در خانه بمانیم، یا هشتگ با هم کرونا را شکست می دهیم، یا با فراوری برنامه هایی مانند طبیب، کوشش کرد تا مردم را به در خانه ماندن تشویق کند.
او در ادامه به رونق شبکه نمایش خانگی، اکران های آن لاین و کنسرت های آن لاین در ایام شیوع ویروس کووید 19 اشاره نمود و اضافه کرد: شبکه های اجتماعی که محبوب ترینش در جامعه ما اینستاگرام است به عنوان یک رقیب توانمند و قدرتمند در کنار رسانه های جمعی از اهمیت بالایی در دوران شیوع کرونا برخوردار شد، این رسانه به دلیل اینکه قابلیت های متعددی دارد، مانند IGTV که یک شبه سینما را برای کاربران ایجاد می نماید، یا با توجه به اینکه به هر کاربری اجازه فراوری محتوای دلخواهش را می دهد، طبیعی است که با قوت در میان کاربرانی که برای حفظ سلامتی شان در خانه مانده اند و بیرون از خانه هم تمامی اماکن تفریحی تعطیل هستند، محبوب ماند.
پژوهشگر حوزه رسانه همچنین به خبرزدگی و اعتماد عمومی به رسانه ها در ایام کرونا اشاره نمود و گفت: بحران کرونا همچنان وجود دارد و دولت ها و مردم جهان ملزم به مقابله با آن هستند، کشور ما همچنان با اوج گیری چندباره این ویروس روبرو است و وظیفه رسانه ها در این شرایط این است که شرایط فراغت و سرگرمی مردم را ایجاد نمایند.
او اظهار کرد: رسانه ملی می تواند ذائقه سنجی کند و خستگی ناشی از برهم خوردن عادت های روزمره و ترس درونی شده ناشی از مرگ و میر کرونا را اندکی مدیریت کند.
شیوع کرونا در عرصه های مختلف بشری
سیدحسین امامی روزنامه نگار و پژوهشگر حوزۀ رسانه در بخش آخر این نشست به کارکردهای جدید رسانه در زمان شیوع کرونا پرداخت و گفت: شیوع کووید-19 در عرصه های مختلف بشری بسیار تأثیرگذار بوده است.
او هژمونی رسانه های دولتی را بر دیگر رسانه ها، وجه غالب در بیشتر جهان دانست و اضافه کرد: پیش از کرونا کاهش تعداد روزنامه های کاغذی و کاهش صفحات روزنامه ها و تعطیلی و بیکاری روزنامه نگاران و وبلاگ اندورید شروع شده بود و کرونا موجب حرکت به سمت دیجیتالی شدن شد که تجربه ای مثبت بود، از سوی دیگر حرکت از رسانه های رسمی به رسانه های غیررسمی نیز شاخص بود.
این پژوهشگر و روزنامه نگار اعلام کرد: به گزارش سازمان گزارشگران بدون مرز، کرونا در جهان بر آزادی مطبوعات تأثیرگذار بوده و باعث کاهش آن شده، البته در بعضی کشورها آزادی بیان مورد بحث نیست و اقتصاد رسانه مهم ترین مشکل است.
او در ادامه اعلام کرد: پیش از کرونا نیز بخش سلامت در روزنامه ها ایجاد شده بود اما کرونا باعث شد که این بخش قوت گرفته و جهش پیدا کند.
منبع: گردشبان