طرز تهیه چای سفید؛ نوشیدنی مقوی و گرم چینی
به گزارش وبلاگ اندورید، با طرز تهیه چای سفید، یکی از خوش طعم ترین انواع چای شناخته شده در دنیا بشناسید و با تهیه آن در منزل از خواص بی نظیر آن بهره مند شوید.
نوشیدنی های گرم به خصوص انواع چای و قهوه در ساعات مختلف روز و به خصوص روزهای سرد سال نوشیده می شوند. انواع مختلف چای از جمله چای سیاه، سبز، چای ترش، چای بابونه و چای نعنا در حال حاضر در کشور ما از محبوبیت زیادی برخوردار هستند؛ اما کمتر کسی با چای سفید، یکی از محبوب ترین انواع چای در جهان با خواص و فواید فراوان آشنایی دارد. چای سفید، یکی از انواع دمنوش های بسیار لطیف و خوشبو است که نوشیدن آن احساس خوبی در شما ایجاد می نماید.
چای سفید، یک نوع چای است که از جوانه ها و گلبرگ های تازه گیاه چای به دست می آید. کاهش خطر ابتلا به سرطان، برطرف اختلالات قلب و عروق، کاهش وزن، برطرف سردرد و بهبود سلامت دهان از جمله خواص این چای خوشمزه هستند. چای سفید با دارا بودن خواص آنتی اکسیدانی و ضد پیری، بعلاوه به حفظ سلامت پوست یاری می نماید. چای سفید قبل از اینکه برگ های گیاه چای به طور کامل باز شوند، در زمانی که جوانه ها هنوز به وسیله رگه های سفید پوشیده شده اند، برداشت می شود و به همین خاطر این چای را به نام چای سفید نام گذاری نموده اند.
کمترین میزان فرآوری روی چای سفید و خشک کردن گلبرگ های تازه آن در نور طبیعی آفتاب، سبب می شوند تا این چای، بافتی لطیف و طعمی بسیار خوشمزه داشته باشد. چای سفید به صورت گرم و گاهی خنک سرو می شود و بهتر است آن را همراه با غذا یا پس از وعده های غذایی بنوشید. چای سفید را نباید با غذاهای پرادویه و سنگین سرو کرد. این چای با طعم سبک و لطیف خود، همراهی مناسب برای انواع پنیرها، دسرهای شیرین، سالادهای سبک و ماهی به شمار می آید.
دم نموده چای سفید، زرد کم رنگ است و شما می توانید به سادگی این چای را در خانه درست کنید؛ تنها نکته ای که در حین درست کردن این چای باید به آن توجه داشته باشید، دمای آب است. با ما همراه باشید تا طرز تهیه این چای به علاوه خواص شگفت انگیز آن را در اختیار شما قرار دهیم.
هرآنچه باید درباره چای سفید بدانید:
- چای سفید چیست؟
- چای سفید و طرز تهیه آن
- نکات مهم برای تهیه چای سفید
- تاریخچه چای سفید
- تاریخچه چای سفید
- انواع چای سفید
- چای سفید چقدر کافئین دارد؟
- تفاوت چای سبز و چای سفید چیست؟
- فواید چای سفید
- عوارض چای سفید
- طعم چای سفید
چای سفید چیست؟
چای سفید از جوان ترین و ظریف ترین برگ های تازه دستچین شده گیاه کاملیا سیننسیس (Camellia sinensis) به دست می آید؛ برگ هایی که رنگ برفی و نقره ای دارند. این جوانه ها و برگ های گشوده نشده به سرعت و بسیار دقیق زیر نور طبیعی آفتاب خشک می شوند و به همین خاطر، برگ ها مانند فرآیند فراوری چای سیاه یا سبز، وارد مرحله اکسیداسیون نمی شوند. فرآیند سخت و سخت فرآوری چای سفید سبب شده است تا این چای، یکی از گران بهاترین چای های جهان باشد.
چای سفید، یکی از لطیف ترین و خوش طعم ترین چای های جهان است و این مسئله تماما به میزان کم فرآوری اجرا شده و اکسیداسیون در برگ چای بستگی دارد. جالب است بدانید که همه چای ها از جمله سفید، سبز، اولانگ، ماچا، سیاه و حتی چای پوئر، از برگ گیاه کاملیا سیننسیس تهیه می شوند. این گیاه، بوته ای همواره سبز است که خاستگاه آن به کشورهای چین و هند بازمی شود و در طول قرن ها، صدها گونه دیگر از آن تکامل یافته اند و در دیگر منطقه ها جهان کشت می شوند.
در واقع این تنوع درخت های چای و میزان فرآوری اجرا شده روی برگ های چای است که نوع چای داخل فنجان شما را معین می نماید. یکی از مهم ترین تفاوت ها در میان فرآوری انواع چای ها در فرآیند اکسیداسیون است. اکسیداسیون به فرآیند در تماس بودن برگ های چای با اکسیژن و واکنش های شیمیایی در برگ ها گفته می شود. هرچه برگ های چای بیشتر در معرض اکسیژن قرار بگیرند، برگ ها تیره تر می شوند و چای طعم و مزه قوی و عمیق تری پیدا می نماید.
در فرآوری انواع چای، مدت زمانی که برگ های چای اجازه دارند تا در معرض اکسیژن قرار بگیرند، فرق دارد. چای پیوره بیشترین طعم (از نظر گس بودن) و تیره ترین رنگ را دارد و در مقابل آن چای سفید با روشن ترین رنگ قرار گرفته است.
در طی مرحله فرآوری، برای ایجاد و کنترل اکسیداسیون از روش های مختلفی از جمله هم زدن، شکل دادن یا خرد کردن برگ ها برای سرعت بخشیدن به اکسیداسیون و بخار دادن یا بو دادن برگ ها برای متوقف کردن اکسیداسیون استفاده می شود. چای سفید در این مرحله، نه هم زده می شود و نه حرارت می بیند. برای فراوری این چای، کمترین حالت ممکن فرآوری و اکسیداسیون انجام می شود. چای سفید به جای قرار گرفتن در معرض آتش مصنوعی، در محیط کاملا کنترل شده خشک می شود و همین روش، طعمی خوب و مطلوبی به این چای اعطا می نماید.
همان طور که می دانید در فرآوری چای سیاه، برگ های چای قبل از گرم شدن و خشک شدن، کاملا اکسیده می شوند تا رنگی قهوه ای تا سیاه در آن ها ایجاد شود. طعم غنی و گس چای سیاه نیز از این نوع فرآوری خاص به دست می آید. از طرفی دیگر، برگ های چای سبز پس از برداشت به سرعت حرارت می بینند تا خشک شوند و از وقوع اکسیداسیون، تغییر رنگ برگ ها به قهوه ای و تغییر طعم تازه آن ها جلوگیری به عمل آید.
چای سفید و طرز تهیه آن
مواد لازم برای یک نفر
- آب به میزان لازم
- 2 قاشق چای خوری برگ چای سفید
طرز تهیه چای سفید
مرحله اول:
آب را به میزان ای در کتری حرارت دهید که به دمای 75 تا 85 درجه سانتی گراد (یا 170 تا 186 درجه فارنهایت) برسد. سپس کمی از آن را در قوری یا لیوان موردنظر خود بریزید و بچرخانید تا لیوان یا قوری گرم شود. آب را از لیوان یا قوری خالی کنید.
مرحله دوم:
برگ های چای سفید را در قوری یا لیوان مخصوص دمنوش بریزید و یک لیوان بزرگ آب با دمای 75 تا 85 درجه سانتی گراد را روی آن ها بریزید و درب ظرف را ببندید.
مرحله سوم:
چای سفید باید یک تا 5 دقیقه دم بکشد، هر چند دم کشیدن بعضی از انواع چای ها ممکن است تا 10 دقیقه هم طول بکشد. بهتر است پس از گذشت یک دقیقه، هر 30 ثانیه چای را مزه کنید تا طعم مطلوب خود را تشخیص دهید.
مرحله چهارم:
چای را صاف کنید و در فنجان بریزید. نوش جان!
نکات مهم برای تهیه چای سفید
- چای سفید، یک نوشیدنی بسیار ظریف و لطیف است و به شما پیشنهاد می کنیم که برای حس کردن طعم واقعی آن از هیچ اضافه کردنی مانند شیر یا شکر استفاده نکنید؛ اما در صورت تمایل می توان انواع شیرین نماینده های دلخواه از جمله عسل را به چای سفید اضافه کرد.
- برگ های چای سفید در مقایسه با دیگر انواع چای، فشرده و متراکم نیستند و به همین خاطر، برای درست کردن یک فنجان چای باید از دو قاشق چا ی خوری برگ های چای سفید استفاده کرد.
- رنگ چای سفید بسته به زمان دم کشیدن آن می تواند زرد کم رنگ تا نارنجی کم رنگ باشد.
- شما می توانید چای سفید را سه بار در روز، پس از هر وعده غذایی خود نوش جان کنید.
- جالب است بدانید که پس از دم کردن چای سفید، می توانید آن را خشک کنید و در مصرف بعدی از آن مجددا بهره ببرید. این کار را تا سه مرتبه می توان انجام داد.
- برترین میزان چای سفید برای هر نفر، یک قاشق مرباخوری به ازای هر فنجان استاندارد چای خوری است.
- بهتر است به جای خرید چای کیسه ای، برگ های چای سفید را بخرید؛ زیرا این برگ ها حاوی مواد مغذی هستند؛ اما اگر می خواهید از چای سفید کیسه ای بهره ببرید؛ یک چای کیسه ای را در یک فنجان آب گرم بیندازید و اجازه دهید تا برای 2 تا 3 دقیقه بماند. سپس آن را دربیاورید و چای را بنوشید.
- برای خرید چای سفید، می توانید به فروشگاه های مواد غذایی و برای خرید برگ چای سفید به عطاری ها مراجعه کنید.
- طعم چای سفید شیرین و ملایم و رنگ آن زرد کم رنگ است؛ در حالی که چای سبز مزه ای ملایم تر و رنگی سبز دارد و چای سیاه، مزه ای تلخ و رنگی قرمز دارد.
- چای سفید را می توان با زنجبیل، نعناع، زردچوبه، ریشه قاصدک، رزماری و پونه ترکیب کرد تا طعم های تازه به دست آورد.
- چای سفید به عنوان نوشیدنی پایه برای تهیه انواع اسموتی، لاته و کامبوجا نیز استفاده می شود.
نکات مربوط به دم کردن چای سفید
- برای تهیه چای سفید حتما از آب فیلتر شده تازه، خالص و سرد بهره ببرید.
- برگ های چای سریع تر از جوانه ها دم می کشند.
- چای سفید نسبت به چای سبز و سیاه احتیاج به مراقبت بیشتر دارد، پس بیشتر مراقب باشید تا دم نکشیده آن را سرو نکنید یا آن را بیش از حد دم نکنید.
- توجه داشته باشید که هرچه برگ های چای ظریف تر باشند، باید در زمان آماده سازی آن را با درجه حرارت کمتر دم کنید. برترین درجه حرارت آب برای تهیه این چای خوش طعم دمای 80 درجه سانتی گراد است و برای سنجش دقیق دما، شما به دماسنج احتیاج دارید.
- در مقایسه با چای سبز باید بگوییم که اگر زمان دم آوری چای سفید طولانی تر شود، طعم تلخ کمتری از خود آزاد می نماید؛ اما با این حال حتما چای را پس از زمان پیشنهادی بچشید و در صورت تمایل اجازه دهید تا برای دقایقی بیشتر دم بکشد. اجازه ندهید که طعم چای به خاطر زمان اشتباه دم آوری، خراب شود.
- اگر کتری برقی مجهز به کنترل دما یا دماسنج ندارید، به خاطر بسپارید که آب در سطح دریا در دمای 190 تا 212 درجه فارنهایت یا 95 تا 100 درجه سانتی گراد به جوش می آید و به ازای هر 30 سانتی متر افزایش ارتفاع، یک درجه از دمای جوش آب کم می شود.
- در کل می توان گفت که دمایی پایین تر از نقطه جوش برای دم آوری چای سفید مناسب است.
- اگر از چای ساز یا کتری برای جوشاندن آب استفاده می کنید، توجه داشته باشید که این دو دستگاه قبل از جوشیدن آب، صدای بلندی از خود فراوری می نمایند. در حقیقت، این صدا درست چند دقیقه قبل از جوشیدن آب ایجاد می شود و در همین زمان، دمای آب بین 80 تا 90 درجه سانتی گراد است که برترین دما برای دم کردن چای سفید به شمار میرود.
- اگر متوجه صدای کتری نشدید و آب به جوش آمد، زیر کتری را خاموش کنید و اجازه دهید تا آب برای 3 دقیقه خنک شود و به دمای مناسب برای دم کردن چای سفید برسد. بهتر است بدانید که اگر دمای آب بالا باشد، طعم چای شما تلخ و گس می شود؛ زیرا درجه حرارت بالای آب، برگ های ظریف چای را می سوزاند و روی طعم نهایی چای تاثیر مستقیم می گذارد.
- اگر چای سفید شما دارای دستورالعمل خاصی بود، حتما از آن پیروی کنید؛ در غیر این صورت بدانید که برای هر 2 گرم از برگ های چای سبز به 200 گرم آب احتیاج دارید.
- در زمان دم کردن چای سفید، حتما درب ظرف را ببندید تا تمام گرما در ظرف باقی بماند.
- چای های سفید با کیفیت را می توانید تا سه بار دم کنید.
- نباید فراموش کنید که پس از مخلوط کردن چای سفید با آب درجه حرارت مناسب برای دم کردن، چای دیگر نباید روی حرارت باشد و در واقع باید با گرمای آب دم بیاید.
- انواع چای سفید دارای دماهای ایدئال متفاوت و مدت زمان مورد احتیاج متفاوت برای دم آوری هستند؛ پس حتما از فروشنده درباره نحوه دم کردن چای سفید سوال کنید.
- بعضی از چای های سفید احتیاج به مدت زمان دم آوری کمی طولانی تر و دمای کمی بیشتر نسبت به چای های سبز دارند. به طور کل می توان گفت که برای دم کردن چای سفید، دمای حدود 190 درجه فارنهایت یا 95 درجه سانتی گراد و زمان 3 تا 5 دقیقه مناسب است؛ اما بعضی از انواع دیگر چای سفید حساس تر هستند و در دم کردن آن ها باید مانند چای سبز عمل کتید. برای این گونه چای های سفید، دمای آب 160 تا 180 درجه فارنهایت معادل 70 تا 80 درجه سانتی گراد و زمان 2 تا 3 دقیقه کافی است.
- ژاپنی ها چای سفید را در قوری که دمای آب آن زیر جوش است، می ریزند و قوری را روی میز می گذارند و آن را با پارچه ای می پوشانند تا پس از 10 دقیقه آماده شود؛ در حالی که چینی ها این چای را در فلاسک دم می نمایند.
نکات مربوط به نگهداری چای سفید
- همواره چای را در مکانی خنک و تاریک نگهداری کنید.
- چای سفید را از گرما، نور، اکسیژن و رطوبت دور نگه دارید و به هیچ وجه چای را در یخچال نگهداری نکنید.
- اگر چای سفید را در ظروف محفوظ از هوا و مات نگهداری کنید، ماندگاری بیشتری خواهد داشت.
- اجازه ندهید که چای سفید با مواد غذایی طعم داری چون ادویه، سبزیجات معطر یا قهوه تماس داشته باشد؛ زیرا این مواد می توانند طعم خود را به برگ های چای انتقال دهند.
- چای سفید هیچ وقت خراب نمی شود؛ اما ممکن است کهنه شود.
- نحوه نگهداری چای سفید درست مانند چای سبز است.
- مرحله فرآوری چای سفید با کمترین میزان اکسیداسیون انجام می شود. بنابراین با نگهداری صحیح، می توانید حداق یک سال این چای را تازه نگه دارید.
تاریخچه چای سفید
چای سفید در حال حاضر به طور عمده در چین کشت می شود؛ اما در سایر منطقه ها مانند تایلند، هند، تایوان و نپال نیز فراوری می شود. گفته می شود که در دوره سلسله های اولیه امپراتوری چین در سال های 600 تا 1300 میلادی، رسوم مربوط به چای ایجاد شدند و پس از آن، نوشیدن چای و فرهنگ آن در تمام کشور چین توسعه پیدا کرد.
در آن موقع، شهروندان هر سال با تهیه و اهدای چای های نادر و مرغوب به امپراطوران آن موقع، احترام خود را به آن ها نشان می دادند. اولین نسخه چای سفید در همین دوره در رسم ادای احترام افراد به امپراطور دیده شد؛ اما شکل امروزی چای سفید با چای های سفید آن دوره بسیار فرق دارد. در آن دوره تاریخی، پرورش انواع چای های نادر در باغ2های چای امپراتوری حتی به صورت مخفیانه انجام می شد و شعرا از این چای های مخصوص با عنوان سفید همانند ابر، سبز همانند رویا، خالص همانند برف و به معطری ارکید در شعرهای خود یاد می کردند.
در زمان حکومت امپراتور هویزونگ (Huizong)، جوانه های چای جوان در فصل بهار کشت می شدند. برای آماده سازی این چای مخصوص، برگ بیرونی آن ها جدا می شد و حرارت می دید؛ سپس با آب بهاری با دقت شسته می شد و در معرض هوا قرار می گرفت تا خشک شود. در ادامه این چای تبدیل به یک پودر سفید نقره ای می شد که برای دم آوری، آن را با آب گرم مخلوط می کردند. این چای مرغوب و باکیفیت به قدری گران بود که تنها امپراطور، توانایی اقتصادی خرید آن را داشت.
انواع چای سفید
چایی که ما امروز به عنوان چای سفید می شناسیم، اولین بار از اولین گونه های گیاهی چای سفید در دهه 1700 در استان فوجیان چین به دست آمد. چای سفید با پیشرفت روش های فراوری برگ چای به سایر منطقه ها جهان نیز سفر کرد و در حال حاضر، بسیاری از کشورها چای سفید مخصوص به خودشان را فراوری می نمایند. در ادامه به بعضی از محبوب ترین انواع چای سفید در جهان اشاره خواهیم کرد:
چای سفید سوزنی نقره ای (Bai Hao Yin Zhen)
چای سفید سوزن نقره ای یا سیلور نیدل (Silver needle)، گرانقیمت ترین چای سفید جهان است که نوع اصیل آن از در استان فوجیان چین و از انواع اصلی بوته های گیاه چای سفید در چین فراوری می شود. دمنموده این چای سفید، رنگی زرد و طلایی دارد و برگ های آن نقره ای رنگ با رگه و پرزهای سفید و شبیه به سوزن هستند. عطر و طعم شیرین و بوی میوه ای این چای، باعث محبوبیت زیاد آن در جهان شده است.
پونی سفید (Bai Mudan)
پونی یا پیونی سفید (White peony)، یک نوع چای سفید تازهتر است که معمولا از یک بوته چای سفید چینی اصلی یا از انواع دیگر در کشور چین و سایر کشورهای جهان کشت می شود. گیاه پونی سفید دارای جوانه هایی است که با برگ های بسیار جوان چای یا برگ هایی که کمی باز شده اند، مخلوط می شود. پونی سفید دارای عطر و طعم ملایم و بوی خاک است.
چای سفید برداشت شده به وسیله میمون
طبق افسانه ها و بعضی روایات تاریخی، گفته می شود که زمانی میمون های آموزش دیده بودایی ها، چای سفید را از بالاترین قله های درخت چای وحشی در منطقه ها کوهستانی چین برداشت می کردند. این اصطلاح در حال حاضر به یک چای بسیار مرغوب چینی تهیه شده از جوانه ها و برگ های جوان گیاه چای، اشاره دارد و در واقع میمون ها این چای را برداشت نمی نمایند.
چای سفید دارجلینگ
چای سفید دارجلینگ از گیاه چای بومی منطقه دارجلینگ هند به دست می آید و به بوته های استان فوجیان چین ربطی ندارد. روش فرآوری این نوع چای سفید، مشابه چای های سفید فوجین است؛ اما طعمی متمایز و متفاوت دارد.
چای سفید بلومینگ یا چای شکوفا شونده
چای بلومینگ (blooming tea) یا شکوفا شونده (flowering tea)، یک نوع چای چینی با خواص فراوان، زیبایی بصری و طعمی منحصربه فرد است. دلیل نام گذاری این چای به این نام، وجود گلی در کنار برگ های سیاه یا سبز چای است که با ریختن آب جوش بر آن شکوفا می شود و چشم انداز بسیار زیبایی را به وجود می آورد.
چای بلومینگ در ابتدا در استان یوننان (Yunnan) در کشور چین فراوری می شد و ترکیبی از برگ های چای سوزنی نقره ای یا سفید یا سبز و حتی چای اولونگ به همراه شکوفه گل های مختلف بود. برای تهیه این نوع چای، برگ های چای را به صورت پوششی کروی شکل در اطراف شکوفه یک گل مانند یاس، رز و غیره قرار می دهند و سپس آن ها را در قالب های کروی شکل می گذارند و تحت فشار خشک می نمایند. این نوع خاص چای به دلیل خشک شدن تحت فشار می تواند در دسته چای های پوئر هم دسته بندی شود.
هنرمندانی که این چای را به وجود آورند، اعتقاد دارند که چای بلومینگ، نمادی از عشق، شادی و آرامش است. برای فراوری این چای، برترین و تازه ترین برگ های چای و گل ها انتخاب می شوند. انواع مختلف چای شکوفا شونده یا بلومینگ با طراحی ویژه از گونه هایی با یک غنچه گرفته تا گونه هایی چند رنگ با گل های متفاوت، از پرطرفدارترین چای ها در جهان به شمار می آیند.
انواع دیگر چای سفید
- ژانگ می
- فوجیان نیو کرافت (دابی چا)
- شو می
چای سفید چقدر کافئین دارد؟
بسیاری از افراد فکر می نمایند که کافئین چای سفید به نسبت چای سبز و چای سیاه، کمتر است؛ اما این موضوع کاملا به نوع چای سفید بستگی دارد. به طور مثال، گیاهان چای سفید کشت شده در فوجیان چین، کمترین کافئین موجود در بین گیاهان چای را دارند؛ در حالی که انواع دیگر گیاهان چای در سراسر جهان، ممکن است کافئین بیشتری داشته باشند.
طبق نتایج مطالعات محققان، بعضی از انواع چای سفید با توجه به منطقه پرورش و نحوه فرآوری آن ها می توانند به میزان چای سبز یا سیاه، دارای کافئین باشند. در واقع، میزان کافئین موجود در هر نوشیدنی گرم یا سردی که از گیاه کافئین دار فراوری می شود، به عوامل مختلفی از جمله محل کشت آن، نحوه فرآوری آن و نحوه دم آوری آن بستگی دارد. پس اگر در میزان مصرف کافئین محدودیت دارید، حتما از فروشنده چای بخواهید که محتوای کافئین چای موردنظر شما را آنالیز کند یا اگر چای بسته بندی شده می خرید، حتما اطلاعات روی بسته را بخوانید و سپس چای را بخرید.
تفاوت چای سبز و چای سفید چیست؟
- زمان برداشت و فرآوری: چای سفید زودتری از چای سبز و چای سیاه برداشت می شود و پردازش خاصی روی آن انجام نمی شود.
- آنتی اکسیدان: چای سفید دارای آنتی اکسیدان های مشابه با چای سبز است و تنها تفاوت این دو چای در میزان و میزان این آنتی اکسیدان ها و اثرگذاری آن ها است. به همین خاطر، گفته می شود که چای سفید، برای کنترل بیماری های قلبی عروقی و انواع سکته های قلبی و مغزی موثرتر عمل می نماید.
- کافئین: میزان کافئین موجود در چای سفید بسیار کمتر از چای سبز است و همین دلیل چای سبز، گزینه بهتری برای کاهش وزن به شمار می آید.
- طعم و فواید سلامتی: چای سفید با طعم دلنشین و سبک و بعلاوه خواص بی شمار برای سلامتی، انتخاب بهتری به نسبت چای سبز است. طعم چای سفید شیرین و ملایم و رنگ آن زرد کم رنگ است؛ در حالی که چای سبز مزه ای ملایم تر و رنگی سبز دارد
- قیمت: چای سفید از چای سبز، بسیار گرانتر است.
فواید چای سفید
خواص چای سفید با طبع سرد و خشک، چند برابر چای سبز است و به همین خاطر در کشور های ایران، هند و چین، در فهرست دمنوش های گران قیمت قرار گرفته است.
کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی: همان طور که می دانید، بیماری های قلبی به عنوان یکی از علل اصلی افت سلامت و مرگ و میر در جهان شناخته می شوند. این بیماری ها در رابطه مستقیم با التهاب مزمن و عوامل مختلفی چون رژیم غذایی، ورزش و عاداتی همانند سیگار کشیدن هستند. پلی فنول موجود در چای سفید ممکن است با شل کردن رگ های خونی، تقویت ایمنی بدن و جلوگیری از اکسید شدن کلسترول LDL به کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی یاری کند.
جالب است بدانید که مصرف روزانه 3 فنجان چای یا بیشتر، می تواند خطر ابتلا به بیماری قلبی را تا 21 درصد کاهش دهد. البته در نظر داشته باشید که برای دور ماندن از این بیماری ها باید در سبک زندگی خود تغییراتی همانند خوردن میوه و سبزیجات بیشتر، ورزش منظم و استراحت زیاد را نیز ایجاد کنید.
سرشار از آنتی اکسیدان: چای سفید، منبع غنی نوعی پلی فنول به نام کاتچین است. پلی فنول، یک مولکول گیاهی است که نقش آنتی اکسیدان را در بدن بازی می نماید و از سلول های بدن در برابر صدمات ترکیباتی به نام رادیکال های آزاد محافظت به عمل می آورد. پیری، التهاب مزمن، سیستم ایمنی ضعیف شده و انواع بیماری های مضر از جمله تاثیرات مضر آسیب بیش از حد رادیکال های آزاد هستند.
چای سفید، یکی از برترین انواع چای ها برای مبارزه با رادیکال های آزاد است و فواید آنتی اکسیدانی آن، مشابه چای ماچا است. عصاره چای سفید بعلاوه از سلول های عصبی حیوانات در برابر آسیب رادیکال آزادی به نام هیدروژن پر اکسید محافظت می نماید. پودر چای سفید نیز در کاهش التهاب ناشی از رادیکال های آزاد در سلول های پوست انسان بسیار مؤثر است.
جلوگیری از سرطان: سرطان، یکی از عوامل مرگ و میر در جهان است. عصاره چای سفید می تواند رشد سلول های سرطانی روده بزرگ را سرکوب نموده و از توسعه آن ها جلوگیری کند. در یک تحقیق آزمایشگاهی، عصاره چای سفید حتی توانست سلول سرطانی ریه را از بین ببرد. در واقع باید گفت که آنتی اکسیدان های موجود در عصاره این چای می توانند سلول های طبیعی را از آسیب مولکول های مضر محافظت نمایند.
یاری به کاهش وزن: چای سبز و ماچا از مشهورترین انواع چای برای لاغری هستند؛ اما باید بدانید که چای سفید نیز در چربی سوزی بسیار موثر است. میزان کافئین و کاتچین چای سفید و ماچا یکسان هستند و عامل چربی سوز اپی گالوکاتچین گالات (EGCG) موجود در چای ماچا نیز در چای سفید وجود دارد. ترکیب کافئین و کاتچین با عامل چربی سوز (EGCG)، دارای اثر هم افزایی یا سینرجیک هستند و در نهایت منجر به تجزیه چربی و جلوگیری از ایجاد سلول های تازه چربی می شوند.
چای سفید می تواند متابولیسم بدن را تا 5.4 درصد افزایش دهد که این میزان مطابق سوزاندن 70 تا 100 کالری اضافی در روز است؛ پس دست به کار شوید و چای سفید را در رژیم لاغری خود قرار دهید.
یاری به محافظت از دندان ها در برابر باکتری ها: چای سفید منبع غنی فلوراید، کاتچین و تانن است و ترکیب این سه ماده به از بین بردن باکتری و قند و به تقویت دندان ها یاری می نمایند. فلوراید با با ایجاد پوششی مقاوم روی دندان از بروز پوسیدگی دندان در برابر حملات اسیدی باکتری ها در ترکیب با قند، جلوگیری می نماید.
کاتچین ها یا آنتی اکسیدان های گیاهی نیز مانع رشد پلاک دندانی می شوند. تانن ها هم نوعی پلی فنول هستند که در ترکیب با فلوراید، رشد باکتری های ایجاد نماینده پلاک را مهار می نمایند.
کاهش خطر مقاومت به انسولین: انسولین، یک هورمون فوق العاده مهم است که به انتقال مواد مغذی از جریان خون به داخل سلول ها یاری می نماید. این مواد مغذی بعدها در بدن یا مورد استفاده قرار می گیرند یا ذخیره می شوند. مصرف زیاد قند در بعضی رژیم های غذایی باعث می شود تا پاسخ به انسولین در بدن از بین برود و مقاوت انسولینی ایجاد شود. بسیاری از بیماری های مزمن از جمله دیابت نوع دوم، بیماری قلبی و سندرم متابولیک از تاثیرات مستقیم مقاومت انسولینی هستند
پلی فنول های موجود در چای سفید، می توانند خطر مقاومت به انسولین را تا حد زیادی کاهش دهند. مولکول های موجود در چای ها مانند پلی فنول ها، قند خون را به میزان قابل توجهی کم می نمایند. چای سفید می تواند به کاهش تشنگی بیش از حد (polydipsia)، کاهش سطح گلوکز و افزایش ترشح انسولین بیماران دیابتی نیز یاری کند.
محافظت در برابر پوکی استخوان: پوکی استخوان یا توخالی و پوک شدن استخوان ها منجر به شکستگی استخوان و کیفیت پایین زندگی می شود. رادیکال های آزاد و التهاب مزمن از عوامل تسریع این بیماری به شمار می آیند و با سرکوب سلول هایی که به رشد استخوان یاری می نمایند، سرعت تجزیه استخوان ها را افزایش می دهند. کاتچین موجود در چای سفید با این عوامل مبارزه می نماید و منجر به سرکوب سلول هایی می شود که استخوان را تجزیه می نمایند. بیشترین میزان کاتچین در چای ماچا و چای سفید وجود دارد.
مبارزه با پیری پوست: پیری پوست در نتیجه رشد و افزایش سن به وجود می آید و دو حالت پیری خارجی و پیری داخلی (یا پیری طبیعی) دارد. پیری خارجی در اثر آسیب عوامل محیطی از جمله اشعه UV خورشید به پوست ایجاد می شود؛ اما پیری طبیعی در اثر آسیب های داخلی عوامل مختلفی مانند رادیکال های آزاد و آنزیم های خاص در بدن ایجاد می شود. الاستاز و کلاژناز از جمله آنزیم هایی هستند که به شبکه فیبر پوست که به طور معمول به سفت و محکم ماندن آن یاری می نماید، آسیب می رسانند.
استفاده از عصاره چای سفید به جای کرم ضدآفتاب، از پوست شما در برابر اثرات مضر اشعه ماورای بنفش خورشید محافظت می نماید. ضمناً پلی فنول های چای سفید، از آسیب به شبکه فیبر پپوست جلوگیری می نمایند. به طور کل می توان گفت که مصرف چای سفید، به محافظت از پوست شما در برابر اثرات پیری داخلی و خارجی یاری زیادی می نماید و باعث برطرف چین و چروک می شود.
تقویت و افزایش رشد مو: چای سفید به تقویت فولیکول ها یاری می نماید، خطر ابتلا به ریزش مو را کاهش می دهد و باعث افزایش رشد آن ها می شود.
پیشگیری از بیماری های پارکینسون و آلزایمر: ترکیبات موجود در چای سفید، مانند پلی فنول EGCG، خطر ابتلا به بیماری پارکینسون و آلزایمر را کاهش می دهند. EGCG با سرکوب رادیکال های آزاد و کاهش التهاب شما را از این دو بیماری در امان نگه می دارد. EGCG بعلاوه از جمع شدن نامناسب پروتئین ه که یک عامل خطر برای این دو بیماری و عامل ایجاد التهاب و آسیب به اعصاب مغز است، جلوگیری می نماید.
مصرف چای سفید، خطر ابتلا به بیماری پارکینسون را 15 درصد و خطر ابتلا به اختلالات مغزی مانند بیماری آلزایمر را تا 35 درصد کاهش می دهد.
جلوگیری از خطر ابتلا به بیماری های کبدی: کاتچین های موجود در چای سفید با خواص ضد ویروسی خود، خطر ابتلا به بیماری های کبدی از جمله هپاتیت B را کاهش می دهند.
درمان خشکی چشم و شب کوری: چای سفید سرشار از ویتامین A است و به از بین بردن خشکی چشم و درمان شب کوری یاری می نماید.
ترمیم DNA: نوشیدن چای سفید تاثیر اشعه رادیو اکتیو را کم می نماید و منجر به ترمیم DNA می شود.
مناسب برای بدن سازی: چای سفید، منبع غنی کافئین و ال تیانین (یک نوع آمینواسید) است که باعث افزایش هوشیاری می شود و مانند یک آرام بخش طبیعی عمل می نماید. مصرف این چای به بدنسازان و ورزشکاران بسیار توصیه می شود.
کاهش استرس، اضطراب و افسردگی: ال تیانین موجود در چای سفید باعث افزایش فراوری سروتونین و دوپامین در مغز می شود و به بهبود خلق و خو و کاهش استرس، اضطراب و افسردگی یاری می نماید.
افزایش باروری، درمان سنگ کلیه، کاهش کم کاری تیروئید، برطرف سردرد، گلودرد، سرماخوردگی و آنفلونزا از دیگر خواص چای سفید هستند.
عوارض چای سفید
- بی خوابی (در صورت نوشیدن قبل از خواب)، سرگیجه یا مسائل گوارشی در افراد از جمله عوارض شایع مصرف زیاد چای سفید هستند.
- بهتر است خانم های شیرده و باردار از چای سفید استفاده ننمایند.
طعم چای سفید
چای سفید از عصر امپراطورهای چینی و حاکمان دوران باستان تا به امروز با طعمی لطیف و نادر و عطری منحصربه فرد شناخته می شده است. برداشت و فرآوری چای سفید امروز هم به صورت دست چین انجام می شود و همین ظرافت در روش تهیه آن، طعمی متمایز را به شما پیشنهاد می نماید. با نوشیدن یک جرعه چای سفید از فنجان، عطر گل، علف، عسل و میوه و طعم ملایم، لطیف و کمی شیرین را تجربه کنید.
ممکن است در ابتدای مزه کردن چای سفید، متوجه طعم آن نشوید؛ اما کافی است پس از خوردن جرعه اول کمی صبر کنید تا در انتهای زبانتان، طعم ملایم شیرینی را حس کنید. این چای خاص و منحصربه فرد، درست مانند برگ های نقره ای خود، طعمی ظریف و ملایم دارد. چای سفید به آسانی در خانه تهیه می شود و شما می توانید آن را به صورت گرم یا حتی سرد سرو کنید. این چای خوش طعم و پرخاصیت با طعمی لطیف و با طراوت و عطر و بویی آرامش بخش را حتما امتحان کنید و مطمئن باشید که از آن خوشتان خواهد آمد.
اگر پیروز به تهیه چای سفید یا انواع آن از مجموعه شربت ها و نوشیدنی های وبلاگ اندورید شدید، حتما در بخش نظرات همین مقاله، تجربه خود را برای ما و دیگران بنویسید یا از چای خوش طعم و زیبای خود عکس بگیرید و با تگ کردن وبلاگ اندورید در اینستاگرام ([email protected])، عکس های خود را با ما به اشتراک بگذارید.
منبع: کجارو / yjc.ir / coca.ir / زوم لایف / chaymarket.com / tasteatlas.com / recipes.timesofindia.com / thekitchn.com / thespruceeats.com